Pulverizarea termică reprezinta o alternativa atractivă, deoarece oferă o gamă largă de materiale și procese care au unui impact redus asupra mediului si costuri reduse în comparație cu procesele de placare convenționale.

Tehnicile termice de acoperire prin pulverizare permit rezolvarea multor probleme legate de uzură, coroziune și degradare termică prin acoperirea suprafetelor cu tehnologii personalizate.

Toate procesele de pulverizare termică se bazează pe același principiu de încălzire a unui material, (Pulbere sau sârmă) și accelerarea particulelor topite rezultate la o viteză mare astfel incat să permită acestora să lovească substratul. Particulele se vor deforma și vor “îngheța” pe substrat. Acoperirea se formeaza atunci cand milioane de particule sunt depozitate unele peste altele. Aceste particule sunt legate de substrat prin lipire mecanică sau metalurgică.

pulverizare termica

Echipamente de metalizare

HVOF – High Velocity Oxy Fuel – utilizeaza ca sursa de energie combustia gazelor pentru topirea materialelor sub forma de pulbere. Se utilizeaza la acoperirile de inalta densitate cu continut redus de oxizi.

Metalizarea cu plasma – utilizeaza caldura latenta a unui gaz inert (Argon, de ex.) ionizat.

Metalizarea cu flacara – utilizeaza acetilena sau gazul metan ca si gaze combustibile. Se poate pulveriza material sub forma de pulbere sau sarma. Realizeaza acoperiri cu costuri reduse, cu continut mai ridicat de oxizi si porozitate mai mare.

Metalizarea cu arc electric – utilizeaza doua sarme de material de pulverizat intre care se produce un arc electric. Capetele sarmelor se topesc si un jet de aer comprimat atomizeaza materialul topit transportandu-l catre substrat. Avantajul metodei este productivitatea ridicata si posibilitatea de a realiza pseudoaliaje prin utilizarea simultana de materiale diferite.

metalizare cu arc electric

Materiale consumabile si piese de schimb

Avem posibilitatea de a furniza o gama larga de materiale si tipodimensiuni uzuale de materiale utilizate:

sarma: zinc, zinc-aluminiu, aluminiu, aliaje de aluminiu cu nichel si crom, molibden, otel inoxidabil, aliaje dure, aliaje rezistente la uzura, cupru si aliaje de cupru.

pulberi: abradabile, aliaje de aluminiu, oxid de aluminiu, carbura de crom, oxid de crom, aliaje de cobalt, aliaje de cupru, aliaje de fier, aliaje de molibden, aliaje de nichel, titan, oxid de titan, carbura de wolfram, oxid de ytriu, oxid de zirconiu, etc.

materiale consumabile / piese de schimb - metalizare

Pentru aproape orice tip de pistol de pulverizare putem furniza piese de schimb ca duze, garnituri, bucse, ghidaje, roti si mecanisme de antrenare, etc.